Posti ei kulje, jos kustin työaika ei riitä

27.11.2013

Oletko ajatellut tätä lukiessasi, että joku tunnollinen postiyhtiö Itellan työntekijä on aamuyöllä sinun vielä nukkuessasi kantanut tämän lehden eteiseesi tai postilaatikkoosi? Ja todennäköisesti vielä surkealla palkalla, joka ei ehkä saavuta edes työehtosopimuksen määrittelemää tuntipalkkaa, koska palkkaus perustuu monimutkaisen laskukaavan kautta suoritteisiin.

Entä oletko viime viikkoina jäänyt ilman päiväpostia joinain päivinä? Syyllinen ei ole alueesi postin- tai lehdenjakaja tai ammattiliitto vaan Itellan alimitoitettu henkilöstöresurssi.

Työntekijöiden määrä ei kohtaa päivittäisen työn määrää ja jakajien jakopiirit ovat liian pitkiä.

Jo yksittäinen äkillinen sairauslomatapaus voi aiheuttaa häiriötä postinkulussa. Esimies taas joutuu ahtaalle, kun valtaosa työpäivästä kuluu ”tulipalojen” sammuttamiseen.

Posti- ja Logistiikka-alan unioni PAU:n asettama, yli kolme viikkoa kestänyt laillinen työtaistelukeino lisä- ja ylityökielto on todistanut, että postinjakelu perustuu useilla alueilla säännöllisen ylityön tekemiseen. Jos yhtiön henkilöstöresurssi olisi kunnossa, ei liiton asettama ylityökielto näkyisi asiakkaille ja posti kulkisi perille ajallaan. Postin työntekijöiden huoli työpaikoistaan ja tulevaisuudestaan on suuri.

Itellan lokakuussa julkaisema tulevaisuuden visio vuoteen 2020 saakka on synkkä. Lähetysmäärien romahdus sekä tuhansien työpaikkojen leikkaus valtionyrityksestä tulevina vuosina on karmea, mutta realistinen näkemys tulevasta perustuen postilähetysten merkittävään vähenemiseen.

Samaa todistelee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen 18.11.2013 julkaisema raportti postitoiminnan kehityksestä vuoteen 2020.

Raportti kertoo lain vaatiman postipalvelun maksavan valtionyhtiö Itellalle yli 70 miljoonaa vuodessa sekä tämän johdosta taloudellisen paineen johtavan jopa yli 7 000 työpaikan katoamiseen. Itella on ilmoittanut, ettei se tule hakemaan postilain takaamaa yleispalvelun nettokustannusten rahoitusta. Yhtiö haluaa tällä ajatusmallilla nyhtää kaikki säästöt rajuin keinoin.

Työntekijäpuoli ei tätä purematta niele. Vaadimme hallittua yhteistoimintamenettelyä, jossa vähennystarve määritellään työpaikkalähtöisesti.

Liitto vaatii myös kokoaikatyön takaamista nykylaajuudessa sekä alihankinnan ja vuokratyövoiman käytön estämistä irtisanomisuhan alla olevilla työpaikoilla.

Postialan työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa. Tätä kirjoittaessa, mikäli työehtosopimusta ei ennen saada allekirjoitettua, PAU on ilmoittanut laajentavansa työtaisteluaan Turun, Raision ja Kaarinan alueen postinjakeluun vuorokauden mittaiseksi pistelakoksi 3.12. Lisäksi PAU on ilmoittanut keskeyttävänsä 9.12. vuorokaudeksi sanomalehdenjakelun Turussa ja Uudessakaupungissa sekä näiden ympäristössä ja pääkaupunkiseudulla.

Lisäksi liitto on ilmoittanut asettavansa lakkoon postinkäsittelytehtävät 9.–13. joulukuuta koko maassa. Lakkojen ulkopuolelle jäävät kansalaisten turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten käsittely ja jakelu.

Pahoittelen asiakkaille työtaistelusta aiheutuvaa haittaa, mutta myös toivon, että kansalaisilta löytyy ymmärrystä, että me Posti/Itellan työntekijät olemme nyt äärimmäisen vakavien asioiden kanssa liikkeellä.

Jussi Saariketo

Kirjoittaja on PAU:n Varsinais-Suomen osaston pj. sekä Itella Posti Oy:n Turun ja ympäristön alueellinen pääluottamusmies.

 

(TS / Lukijan kolumni 27.11.2013)

 

Linkki Turun Sanomien sivulle.