Työnantajien edunvalvojat haastavat riitaa

14.10.2012

 

Suomalainen hyvinvointi on rakennettu työllä, yhteistyöllä ja sopimisella. Nyt työnantajatahot ovat ryhtymässä työmarkkinahäiriköiksi monessakin asiassa, moitti SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola lauantaina Kittilässä.

Huutola pitää käsittämättömänä piittaamattomuutena yhteisesti sovituista asioista sitä, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei noudata sopimuksia vaan venkoilee ulos raamisopimuksessa sovitusta kolmen päivän koulutuspäivän toteutumisesta.

Lisäksi EK on yhteen ääneen Kokoomuksen kanssa vaatinut sairausajan palkkamääräyksiä koskevien sopimusten heikentämistä, vaikka voimassa olevissa työehtosopimuksissa on sovittu sairausajan palkan maksuperusteista.

Pitkin kesää erityisesti yrittäjäjärjestöt ja myös EK ovat vaatineet, että työmarkkinoille tuleville nuorille pitäisi voida maksaa työehtosopimukset alittavaa palkkaa. -Alimmat palkkatasot ovat jo nyt niin pieniä, että monilla aloilla edes kokoaikaista työtä tekemällä ei selviä normaaleista elämiseen liittyvistä kustannuksista, Huutola huomautti.

Työntekijöitä ja ammattiliittoja on aika ajoin syytetty työmarkkinahäiriöistä ja vaadittu vastuuseen korvaaman aiheutettuja häiriöitä.

-Toki ammattiliitot ovat joskus joutuneet vahvoin ottein puolustamaan kaikkein heikoimpia -sitä vartenhan ne ovat olemassa. Nyt työnantaja ja heidän tavoitteitansa ymmärtävät poliittiset tahot häiriköivät maamme hyväosaisten puolesta. Pelkään, että Elinkeinoelämän Keskusliitto ja muut työnantajajärjestöt ovat hylkäämässä sopimusyhteiskunnan, Huutola totesi.
 

SAK puolustaa sopimusyhteiskuntaa

Hän painotti, että SAK on valmis toimimaan ja hakemaan ratkaisuja, joilla puolustetaan työntekijöitä ja suomalaista sopimusyhteiskuntaa. Osaava ja hyvinvoiva työntekijä on yritysten ja koko Suomen paras tulevaisuuden turva.

Huutola halusi muistuttaa myös tulevista kunnallisvaaleista. -Kunnanvaltuutetut päättävät palveluista, mutta vaikuttavat myös työllisyyteen muun muassa kaavoituksen ja kunnan elinkeinotoiminnan kautta. SAK kannustaa kaikkia käymään äänestämässä ja valitsemaan valtuustoihin vastuullisia hyvinvointipalveluiden, työllisyyden ja suomalaisen sopimusyhteiskunnan puolustajia.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola puhui lauantaina 6.10.2012 Lapin SAK-päivillä Kittilässä.

Lisätietoja:

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola, puh. 050 2781