Kattava raami tuo ennustettavuutta

28.11.2011

Tänään allekirjoitettu raamisopimus tuo työmarkkinoille epävakaina aikoina tarvittavaa ennustettavuutta. Ennätyksellinen 94 prosentin kattavuus ja tilanteeseen mitoitetut palkankorotukset tukevat suomalaisen työn mahdollisuuksia menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

 

– Kun Euroopassa ja koko maailmassa talous tuntuu olevan koko ajan veitsenterällä, on todella merkittävää, että Suomessa meillä on työmarkkinamalli, jolla voidaan luoda vakautta ja ennustettavuutta omaan talouteemme, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Lylyn mielestä keskeistä on, että raamisopimuksella saadaan aikaan asioita, joilla työelämää pystytään uudistamaan liittokierroksia laajemmin. Työntekijöiden ja ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvalta yhteiskunnan kehittämisessä ja työelämän lainsäädännön valmistelussa vahvistuu. Se on tärkeä asia, kun ollaan heikomman puolella ja edistetään yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoista työelämää.

Pienen kansantalouden voima piilee sen kyvyssä löytää yhteisiä ratkaisuja.

– Se vaatii luonnollisesti keskinäisen yhteistyön onnistumista. Tätä yhteistyötä meidän on syytä vaalia, vaikka ymmärrettävästi olemme aina välillä eri mieltäkin asioista, muistuttaa Lyly.

Raamisopimus

·        Sopimuksessa sovittiin kahden seuraavan vuoden palkankorotuksista sekä laadullisista parannuksista työelämään.

·        Ensimmäisenä vuonna palkankorotusten ja laatuparannusten kustannusvaikutus on yhteensä 2,4 prosenttia ja seuraavana vuonna 1,9 prosenttia.

·        Lisäksi työntekijöille maksetaan 150 euron kertakorvaus ensimmäisenä sopimusvuonna.

·        Sopimuksen kattavuus on historiallisen suuri: noin 1,7 miljoonaa eli 94 prosenttia palkansaajista.

 

Lähde: SAK