Helle kiusaa töissä - ohjeet kuumassa työskentelyyn

7.6.2011

Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin työntekijöiden suojaamiseksi liialliselta lämmöltä esimerkiksi tehostamalla ilmanvaihtoa tai lyhentämällä altistumisaikaa eli tauottamalla työtä normaalia enemmän.

 

Ohjeet sisätiloihin

Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 °C, kun ulkoilman lämpötila on alle +25 °C. Jos työpaikan ilman lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta helteen vuoksi ylittää +28 °C, on työtä ryhdyttävä keventämään lyhentämällä työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle.

Altistumisajoiksi (= yhdenjaksoinen työaika) ovat kevyissä ja keskiraskaissa, pakkotahtisissa töissä vakiintuneet 50 min tunnin aikana alle +33 °C:een lämpötilassa ja yli +33 °C:een lämpötilassa 45 min tunnin aikana. Näin työtä siis tauotetaan 10-15 min tuntia kohden.

(Työturvallisuuslaki ja työsuojeluviranomaisten ohje http://www.tyosuojelu.fi/fi/lampoolot) 

Ulkotyöt ja autolla ajo

Ulkotöihin ja autolla ajoon ei ole erillisiä lakisääteisiä ohjeita. Työntekijä voi itse vähentää lämpörasitusta. Tärkeää on huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta. Jos nestevajetta ei korvata, sisäelinten lämpötila nousee ja elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa.

Ilman suojatoimia kuumatyöstä saattaa seurata lämpökouristuksia, lämpöpyörtyminen ja jopa lämpöhalvaus. Valitsemalla työhön sopiva kevyt ja väljä vaatetus voi lämpökuormaa hiukan itse säädellä. 

Auto- ja jakelureitille mukaan vettä

Sydän lyö kuumassa nopeammin kuin huonelämmössä. Mitä raskaampi työ ja mitä kuumempi ympäristö, sitä enemmän verta ohjautuu iholle elimistön viilentämiseksi. Työskentelevien lihasten verenkierto vähenee. Lihakset väsyvät ja niiden suorituskyky laskee. Kiertävä verimäärä vähenee hikoilun ja nestehukan vuoksi.

Runsas hientuotanto vaikeuttaa elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitoa. Työntekijä voi tuottaa hikeä noin 600–1000 g tunnissa. Jos menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.

Juo riittävästi (vaikka ei janottaisi), 1–2 dl kerralla 3–4  kertaa tunnissa. Lyhyissä kuuma-altistumisissa pelkkä vesi on riittävä nestevajeen korvaaja. 

Tauota työtäsi!

Autonkuljettajan sylissä lämpötila ilmastoimattomassa autossa saattaa nousta 70 -75 C-asteeseen. harva meistää istuu saunassakaan 45 minuuttia yhtä mittaan, joten taukoja on todella syytä pitää, vaikka aikataulut ovat tiukkoja. Sama koskee postinjakelureitillä kulkevia jakajia. Miten työtä tauotetaan reiteillä? Asiasta on hyvä käydä pelisääntökeskustelu työnjohdon kanssa välittömästi. 

Mika Roos
työympäristösihteeri