Vaalitoimitsijapalkkio myymälöiden henkilökunnalle

8.4.2011

Työehtosopimuksen mukaan valtiollisten vaalien ja kunnallisvaalien ennakkoäänestyksen aikana vaalitoimitsijoiksi nimetyille ja muille työntekijöille, joiden työmäärään vaalit vaikuttavat, suoritetaan päivittäistä lisäpalkkiota vaalipäiviltä. Käytännössä kyseinen säännös koskee Itellan myymälöissä työssä olevia henkilöitä.

 Miten sovelletaan viime sopimuskierroksella sovittua lisäystä, jossa palkkion saa myös työntekijä, jonka työmäärään ennakkoäänestys vaikuttaa? 

Jos vain osa myymälän henkilökunnasta on nimetty toimimaan vaalitoimitsijan työssä, eikä ole palkattu lisähenkilöitä korvaamaan heidän työpanostaan, niin vaalitoimitsijan palkkio on maksettava kaikille myymälässä työssä oleville. Jos jostakin toisesta myymälästä siirretään henkilöitä ennakkoäänestystoimipaikkaan, niin sekä siirretyt, että myymälään jääneet henkilöt ovat oikeutettuja vaalitoimitsijan palkkioon, koska vaalit vaikuttavat tällöin heidän työmääräänsä. 

Vaalitoimitsijan palkkiota maksetaan kultakin työssäolopäivältä ennakkoäänestyksen aikana 8,09 euroa. Vaalitoimitsijan palkkio voidaan sopia vaihdettavaksi joustovapaaksi siten, että kustakin ennakkoäänestyksestä myönnetään yksi joustovapaapäivä. Jos sovitaan (sopiminen tarkoittaa, että molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä asiasta) palkkion vaihtamisesta vapaapäiväksi, niin sillä ei ole merkitystä montako päivää henkilö on ollut työssä ennakkoäänestyksen aikana. Kyse on yhdestä vapaapäivästä ja ennakkoäänestystapahtuman aikana kertyneistä vaalitoimitsijan palkkioista. 

Äänestä ennakkoon posteissa 6.-12.4.2011